Znala je da umire i rešila je da učini sve da je ćerkica nikada ne zaboravi: Ono što je uradila razara srca! (FOTO)
Elisa sa suprugom, Foto: Printscreen/ Facebook/ Elisa Girotto

EMOTIVNO

Znala je da umire i rešila je da učini sve da je ćerkica nikada ne zaboravi: Ono što je uradila razara srca! (FOTO)

Znala je da umire, a želela je da je ćerka zapamti, kao i da se nalazi u njenom životu

Objavljeno:

Elisa Điroto, zaposlena u banci, saznala je da boluje od agresivnog oblika raka dojke u avgustu 2016. godine, ubrzo nakon što je rodila svoju prvu ćerku Anu. Iako je prošla kroz četiri operacije, bolest se nastavila širiti. Znala je da umire, a želela je da je ćerka zapamti, kao i da se nalazi u njenom životu. Zbog načina na koji je to učinila, ljudi su ostali u suzama.

Svesna da joj ne preostaje mnogo vremena, Elisa je odlučila da ostavi nešto posebno svojoj jednogodišnjoj ćerki Ani – poklone za svaki rođendan do njenog punoletstva. Tako je krajem 2016. počela da naručuje poklone koje neće biti u mogućnosti da lično uruči sve do punoletstva.

Zadnji meseci Elisinog života, u 2017. godini, bili su ispunjeni pažljivo osmišljenim poklonima: slagalica sa slikom Golden Gate mosta, da njena ćerka jednog dana sanja o putovanjima, Barbika sa kuhinjom, da zavoli kuvanje, i mapa sveta, na kojoj će obeležavati sve ciljeve koje ispuni kroz život.

Suprug u prvo vreme nije znao o čemu se radi

Iako je vreme bilo protiv nje, Elisa je iskoristila svaki trenutak da osigura da Ana oseti njenu ljubav i prisustvo kroz poklone. Njen suprug, Alesio, u početku nije shvatio o čemu se radi: "Pitali smo se ko nam šalje sve te pakete dok je ona bila u bolnici. Tada mi je objasnila da su to pokloni za Anu, i da je na meni da ih predam u pravo vreme."

Venčanje i poslednja slika Elise i Ane

Elisa je preminula 12. septembra 2017. godine, u hospisu "Casa dei Gelsi" u Trevizu u četrdesetoj godini. Njeno venčanje sa Alesiom bilo je planirano za septembar, ali su ga pomerili za 12. avgust 2017. godine, kada su saznali da joj ostaje malo vremena. Njihova zajednička fotografija sa venčanja, gde Alesio čvrsto drži Elisu iscrpljenu od bolesti, postala je simbol njihove ljubavi i borbe. Pre poslednje hospitalizacije, Elisa je 8. septembra napravila selfi sa Anom, uz poruku: "Smej se uvek, jer osmeh pomaže i onima koji ga daju i onima koji ga primaju."

Testamentom obavezala Alesija i Anu da putuju i da se raduju

U poslednjim mesecima 2017. godine, Elisa je napisala "testament" za svoju ćerku. Tražila je od Alesia da je vodi sa sobom svuda, čak i na obične stvari poput odlaska na piće i da je uvek podseća na svet koji je želela da vidi. Elisa je volela putovanja i obišla je mnoge destinacije, od Australije do Evrope. Njena poslednja želja bila je da njena ćerka oseti tu ljubav prema svetu i avanturama koje je ona nekada imala.

Prema Elisinom životu snimljen film

Priča o Elisi Điroto, koja je ostavila 18 rođendanskih poklona za svoju ćerku pre nego što je preminula od terminalne bolesti, inspirisala je italijanski film "18 poklona". Film je režirao Frančesko Amato, a premijerno je prikazan u Italiji u januaru 2020. godine, dok je na globalnom nivou dostupan preko platforme Netflix od maja iste godine. Iako film prati stvarne događaje iz Elisina života, uključuje i neke fiktivne elemente, poput putovanja kroz vreme, kako bi se dublje istražio odnos između majke i ćerke​.

Bonus video:

05:30

Lekari o početku testiranja vakcine koja leči rak

(Espreso/ Blic/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.